Slik tar du vare på pelargoniaen din

Det som er så flott med pelargonia, og som helt sikkert har bidratt til at de er en av Norges mest populær planter, er at de kan vare i flere år dersom du steller godt med de. Jeg skal her gi deg noen tips og triks som gjør at du får mest mulig ut av denne herlige blomsten.

pelargonium

Flere typer
Det finnes flere typer av pelargonia, og en av de mest vanlige du kan finne i norske hjem er slyngepelargoniaen. Den blir som regel plassert i krukker og i balkongkasser. Fordelen her er at den fint klarer seg i perioder med lite vann. Det betyr at om du skal være vekkreist for en mindre periode, trenger du ikke tenke på at du kommer hjem til en visnet blomst. Som regel er det faktisk tilfellet at pelargonia oftest dør av for mye vanning, enn av for lite. Så det gjelder med andre ord å være mer konservativ enn liberal når det kommer til vanningen.

Stell viktig
En av de viktigste tingene for å beholde planten i mer enn en sesong er at du steller godt med den om sommeren når den vokser som mest. Da må du være flink til å klippe vekk visne blomster etter hvert som de dukker opp. Det gjør ikke bare at blomsten holder seg friskere, men det stimulerer også for ny vekst og nye blomster.

Går man for en slyngepelargionia vil de nesten alltid bli solgt med et støttegitter. Da plantene man kjøper som regel er ganske voksne allerede, er det viktig at du ikke fjerne gitteret. Planten vil ha blitt vant til støtten den gir, og blir den fjernet risikerer du mange avbrukne greiner og blomster. Har du den ute vil gitteret også gi god støtte mot elementene. Du trenger ikke bekymre deg for hvordan gitteret ser ut heller, for det tar ikke lang tid før den vil være helt dekket.

Går du for en mer normal variant av pelargonia, så må du passe på at den ikke får for mye sterk direkte sol. Det er den nemlig ikke særlig glad i, og sjansen for at den tar solskade er stor. Det samme gjelder med for mye regn. Det skader blomstene, gjør de misfarget og ofte ender de opp med å råtne. Derfor er det anbefalt at de står under noe som gir dem beskyttelse mot både regn og direkte sol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.