Plantet avokadotre

Det er ikke bare pelargonium og andre typer blomster jeg like å jobbe med. Hjemme har jeg nå også akkurat plantet et avokadotre. At jeg akkurat har gjort det er gjerne en overdrivelse, for det er faktisk 3 måneder siden jeg satt frøet i vann. Men det er først de siste ukene planten virkelig har begynt å vokse.

Jeg tok rett og slett frøet fra en avokado jeg spiste. Det er frøet veldig stort og hardt, og i begynnelsen skal den bare ligge i et glass vann som dekket halve frøet. Når den sprekker og begynner å få en liten spire, kan du etter hvert plante den i jord. Det tok flere uker før man kunne se tegn på en liten spire, og flere ganger tenkte jeg at denne planten aldri kommer til å vokse. Men en dag så jeg plutselig at noe var begynt å skje, og derfra har det gått fort. Når det var en god spire på rundt 10 centimeter tok jeg og plantet den i en egen potte. Der tok det igjen ganske lang tid før selve planten viste seg frem, men etter det har den vokst seg ganske så stor og er vel nå på kanskje 30 centimeter.

Bonsaitre
Det blir nesten feil å kalle en avokado en plante, for det er et tre, og et stort et. Det tar også svært så langt tid før de bærer frukter, og det kan faktisk ta så lang tid som 15 år før den første avokadoen er klar til å bli plukket. Man må med andre ord smøre seg med litt tålmodighet! Men planen min er ikke at jeg skal få meg et nytt tre i hagen, det er forsåvidt også for kaldt i Norge til at det ville fungert. Men planen er å lage et lite bonsai avokadotre.

Bonsai i seg selv er en kunst som stammer fra østen, og man mener de første bonsaiene ble vokst i Kina for over to tusen år siden. Selve orde bonsai har imidlertid opprinnelse fra Japan, og betyr potteplante. Trærne som blir vokst som bonsai skal se likt ut som et tre som har vokst opp i naturlige omgivelser, men er som regel ikke større enn 30-60 centimeter.

Jeg har aldri selv gjort noe med bonsai før, så dette er en ny læreprosess for meg. Når jeg var liten husker jeg at det var en blomsterbutikk i nærheten av meg som spesialiserte seg på slike miniatyrtrær, og jeg synes alltid de var veldig stilig. Så det å prøve å lage mitt eget tre nå skal bli gøy. Du som leser kan selvsagt følge med på hvordan det går på bloggen her. Om du har noen tips og triks, og har erfaring med bonsaitrær, så hører jeg svært gjerne fra deg. Ta da og send meg en e-post eller legg igjen en kommentar under bloggposten.

Enn så lenge har jeg brukt YouTube for å lære meg litt mer. En av de bedre videoene jeg har sett så langt som gir en god introduksjon til hvordan man steller en bonsaiplante kan du ta en titt på her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.